Wednesday, April 29, 2009

Boala Varicoasa

Generalitati :
Varicele sunt vene contorsionate, largite, situate superficial sub tegument. Cel mai adesea ele se dezvolta la nivelul picioarelor si al gleznelor.

Cauze:
Varicele sunt de obicei vene largite, care se dezvolta chiar sub piele (vene superficiale). Factorii care duc la aparitia bolii varicoase sunt:
- presiune crescuta in venele picioarelor
- leziuni la nivelul venelor picioarelor
- leziuni la nivelul valvelor venelor (structuri anatomice care nu permit curgerea sangelui decat intr-o anumita directie) picioarelor.
Adesea, boala varicoasa este o boala familiala. Sunt persoane care se nasc cu defecte valvulare sau cu peretii venosi mai subtiri sau pot dezvolta aceste modificari mai tarziu, pe parcursul vietii. Schimbarile hormonale care apar la pubertate, sarcina sau menopauza, la fel ca si in cazul administrarii de estrogen, progesteron sau anticonceptionale, toate pot contribui la aparitia si dezvoltarea varicelor.
Mai rar, boala varicoasa poate fi un semn al unor probleme sau afectiuni asociate care au nevoie de multe ori de tratament: printre aceste afectiuni se numara:
- trombi (cheaguri de sange cu organizare fibroasa) care obstrueaza sau blocheaza complet venele profunde sau venele perforante (vene de calibru mic care fac legatura intre venele superficiale si cele profunde ale membrelor inferioare)
- leziuni la nivelul venelor profunde
- vase de sange anormale care fac legatura intre vene si artere (fistule arteriovenoase). Aceste anomalii pot fi prezente inca de la nastere sau se pot dezvolta ulterior pe parcursul vietii
- tumori (foarte rar).





















































No comments:

Post a Comment